En quin mercat estic comprant l’energia?

Moltes de les decisions que prenem com a persones consumidores tenen en compte a més del cost econòmic, altres factors que ens semblen importants.

Ens fixem en si estem comprant en un comerç local, si els productes són de quilòmetre zero, si és una multinacional, si és una empresa que coneixem, si és de confiança, si té pràctiques de responsabilitat social corporativa, si utilitza bones matèries primeres, si és sostenible, si tracta bé a la seua plantilla… i hi ha per a qui és fonamental fomentar ocupació inclusiva, local, que l’empresa siga una cooperativa.

Totes aquestes opcions es poden trobar en el mercat elèctric de l’àmbit domèstic (per als grans consumidors energètics de més de 10 kw de potència contractada l’explicació que segueix no és aplicable).

En el mercat elèctric en el qual hem de contractar els subministraments per al nostre habitatge, tenim multinacionals, empreses cooperatives, empreses mercantils, les que embenen energia renovable, les que només venen energia fòssil, les que són de gestió local, fins i tot n’hi ha municipals. Tenim a la nostra disposició més de 600 empreses que comercialitzen electricitat ho sabies?

Possiblement només et vengen al cap 6 o 7 empreses…

Pots consultar el llistat complet en el següent enllaç: https://sede.cnmc.gob.es/listado/censo/2

Així doncs, podem trobar l’empresa que millor s’ajuste als nostres criteris econòmics, mediambientals i/o socials i contractar-comerciar amb ella el servei elèctric. Són les empreses comercialitzadores.

Totes aquestes empreses comercialitzadores estan en l’anomenat “mercat lliure” i com a lliure que és, regeix la llei de l’oferta i la demanda. Els preus i serveis que presten cada empresa canviaran tractant de diferenciar-se i d’oferir alguna cosa per a atraure clients. Les cal només comercialitzen energia renovable i aqueixa és la seua diferenciació, les cal són cooperatives que destinen els seus beneficis a obres socials i la seua diferenciació està en el tracte al client i la transparència… i cadascuna fixa i estableix un contracte a uns preus de potència i energia determinats. (veure Què comprem en el rebut de la llum?).

Hi ha qui ofereixen descomptes, promocions, hores d’energia gratis, serveis extra de seguretat i protecció. La varietat de productes, tarifes i preus és infinita. Cadascú en el mercat lliure pot triar el que millor s’ajusta a les seues necessitats i gustos.

Existeixen moltes estratègies de captació i venda. I si no sabem bé què volem comprar i quin preu estem disposades a pagar, podem veure’ns seduïdes per ofertes no tan beneficioses com ens les van oferir en el seu moment.

En el mercat lliure, empresa i client estableixen un contracte (que sempre es pot desestimar sense cap cost en els primers 15 dies) on s’expliciten uns preus i condicions. Ací estan aqueixes prop de 600 empreses. Les més conegudes, per descomptat, i quasi totes les altres també.

En el mercat lliure pots trobar preus molt competitius i empreses que s’alineen amb les teues sensibilitats o amb les teues opcions de compra. És on exerceixes un consum responsable posant en joc totes les teues preferències.

Però existeix a més un mercat regulat, amb la tarifa denominada PVPC (preu voluntari del xicotet consumidor), on els preus no els fixa la comercialitzadora directament, sinó el Govern.

L’interessant d’aquest mercat és que és un mercat protegit, amb els preus baixos de mitjana anual. Només hi ha tres tarifes: A preu fix (igual les 24 hores del dia), amb discriminació horària dos períodes (2.DHA) o amb discriminació horària 3 períodes (2.DHS).

És un mercat on els preus són iguals entre les úniques 8 empreses que es troben en ell. Per això es diu regulat.

Pots veure el llistat de les empreses que operen en mercat regulat en: https://sede.cnmc.gob.es/listado/censo/10

Aquestes 8 empreses són “filials” de les empreses més potents del mercat lliure, ja que tenen la grandària i volum de negoci exigit per a operar en aquest mercat regulat.

El mercat regulat és el mercat on qualsevol persona física pot contractar la seua energia i triar la seua tarifa (2.0A, 2.DHA, 2.DHS) i a més, si compleix amb els requisits establits pel Govern, accedir al Bo Social elèctric i tèrmic. Només des d’aquestes 8 empreses. (veure Em correspon el Bo social?)

Però té la contrapartida que és el mercat més contaminant. La immensa part de l’energia que comercialitza és d’origen fòssil no renovable. Si estàs en mercat regulat pagues poc, però no contribueixes a un canvi de model energètic basat en energies renovables. A més, existeixen alternatives renovables en el mercat lliure a preus més que assequibles.

Recorda: La teua decisió de a qui compres l’energia que necessites té influència en el mercat energètic global.

Veure més:

Què comprem en el rebut de la llum?
Què ens venen?
Com funciona el comptador intel·ligent?
Em correspon el Bo Social?
Com es mesura l’energia que consumisc a casa?